Stadnina Koni Huculskich w Nielepicach
Strona głownaKontakt

STADNINA KONI HUCULSKICH W NIELEPICACH

Forum

Porady, opinie, dyskusje - to wszystko znajdziesz na naszym forum

Nasza stadnina

Stadnina koni huculskich powstała w 1993 roku.

Przyjaciele

Wiadomo¶ci

"NIELEPICKA SPIŻARNIA"

08.12.2008

"Nielepicka Spiżarnia", to jeden z najpiękniejszych prezentów, jakie otrzymała Stadnina w trudnym dla siebie czasie. Co prawda, w Stadninie zawsze przejawiano szczególną dbałość o przyrządzanie smacznych potraw oraz nawiązywanie do tradycji kuchni ludowej i kuchni narodowych krajów związanych z Huculszczyzną, a jednak ... Trzeba było intelektu i zdecydowania słynnego "niejadka", Agnieszki Zborowskiej "Zmarzlinki" oraz talentów artystycznych pani Kasi Nocoń, aby zrealizował się pomysł zapełnienia "Nielepickiej Spiżarni" smakołykami, których na próżno by szukać nawet w renomowanych restauracjach. Bo przecież w żadnej restauracji nie spotkamy specyficznej woni dymu z ogniska, na którym gotują się słynne już węgierskie gulasze i zawiesiste zupy, nie pachną pełnym swym bukietem oryginalne zioła dopiero przyniesione z ogrodu, nie czuć aromatu wędzonych bukowym i dębowym drewnem domowych wędlin. Pieczołowicie zbierane od wielu lat przepisy na proste, ludowe potrawy, także te, którymi żywili się pasterze polscy, słowaccy, węgierscy i huculscy wreszcie mogły ujrzeć światło dzienne i kusić swym niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

"Nielepicka Spiżarnia" przygotowała na okres przedświąteczny kilka zestawów smakołyków, których można spróbować zarówno na miejscu, jak też i zakupić na wynos. Są wśród nich "Świąteczne michy pierogów", obejmujące różne ich rodzaje, jednakowo smaczne. Są piękne, stylowe kosze pełne rozmaitości, począwszy od smalców w różnych smakach, poprzez znakomitą, wiejską kiełbasę, wędzone boczki, solone i paprykowane słoniny, aż do wędzonych schabów i szynek. Praktycznym uzupełnieniem tych zestawów w okresie przedświątecznym są porcje znakomitych uszek z prawdziwymi, leśnymi grzybami wraz z zakiszanym barszczem. Zwracamy wielką uwagę na opakowania naszych produktów. Stylowe, gliniane dzbanuszki i dwojaki zakupywane u jednego z ostatnich w tych okolicach garncarzy oraz piękne, wiklinowe koszyczki, mają zarówno dodawać apetytu kupującym, jak również podkreślać związek naszej "Spiżarni" z kulturą ludową. Tych elementów będzie się pojawiać coraz więcej, podobnie, jak zwiększać się będzie rozmaitość samych potraw. Świąteczne zestawy można będzie zamawiać bezpośrednio w Stadninie, jak i za pośrednictwem poczty elektronicznej. Można oczywiście samemu komponować zestawy, według własnych upodobań smakowych oraz zasobności portfeli, można także zdać się na sugestie Stadniny oferującej gotowe zestawy skromniej i bardziej obficie wyposażone.

Poniżej przedstawiamy wykaz potraw możliwych do nabycia w ramach przedświątecznej oferty:

  • smalce
    • smalec wiejski z ziołami
    • smalec wiejski z mielonym boczkiem
    • smalec wiejski z cebulą i jabłkami
    • smalec wiejski z orzechami, majerankiem i cząbrem
    • smalec wiejski z nasionami słonecznika
    • smalec wiejski z nasionami dyni i majerankiem
    • smalec wiejski ze śliwkami wędzonymi
  • wędliny
    • kiełbasa wiejska podsuszana
    • pasztet z dziczyzną
    • pasztet domowy wieprzowy
    • schab wędzony
    • szynka wędzona domowa
    • boczek wędzony
    • słonina wędzona, paprykowana i solona
  • świąteczne "michy pierogowe"
    • pierogi ruskie
    • pierogi z kapustą i grzybami
    • pierogi z mięsem
    • pierogi z kaszą gryczaną
    • uszka z grzybami
  • świąteczne przysmaki
    • barszcz czerwony kiszony
    • groch z kapustą
    • wigilijna kutia
    • gołąbki z kaszą i mięsem
    • gołąbki z ryżem i mięsem
    • gołąbki z ziemniakami
Stadnina Koni Huculskich, Nielepice 196, 32-064 Rudawa, tel. (0-12) 283 87 26, stadnina@nielepice.com.pl